«ماست کارلا»، محصولی از گیاه دارویی ضد دیابت
عباس نورزائی
شرایطی فراهم شد تا در سال 2004 میلادی، به یک فرصت مطالعاتی از شوی سازمان تحقیقات کشاورزی، به کشور چین عزیمت نمایم و در بازگشت به کشور، برای اولین بار اطلاعات مکتسبه از مراکز تحقیقات آن کشور و سایر منابع، ابتدا با همکاری یکی از کشاورزان روستای کهیر شهرستان کنارک به کاشت گیاه موموردیکا کارانتیا(کارلا) اقدام نمائیم و اطلاعات بومی بهدست آمده را به اطلاعات قبلی افزوده و کتابی با عنوان «کارلا، مؤثرترین گیاه در درمان دیابت» را تألیف و آن را در تیراژ 4000 جلد چاپ و در سطح کشور منتشر نمایم.
از آن پس در مناطق زیادی از کشور، کشاورزان به کاشت این گیاه، اقدام نموده و بیماران از این گیاه دارویی به اشکال مختلف استفاده میکنند. یکی از اشکال مصرف این گیاه دارویی، خوردن خردهشدهی آن با ماست میباشد.
میوهی این گیاه وقتی هنوز نارس است، باید خورده شود، در این شرایط، بیماران با یک چالش عمده برای درمان خود روبرو هستند و آن اینکه تلخی این میوه، باعث میشود تا عمل بلع، به سختی صورت پذیرد و کثیری از بیماران از درمان با این میوه، محروم باشند. بنابراین در یک طرح تحقیقاتی، فرمولاسیون ترکیب این دو ماده(ماست و کارلا) با همکاری مرکز آموزش جهادکشاورزی شهید خیابانان زاهدان، بهدست آمد و انشاءالله به زودی، مقادیری از ماستکارلای لیوانی در مقیاس 100 گرمی به صورت پاستوریزه، تولید و به صورت آزمایشی در اختیار بیماران داوطلب گذاشته خواهد شد.
تولید این محصول، اهداف زیر را دنبال میکند:
1- افزایش مصرف گیاه دارویی کارلا
2- تسهیل عمل بلع گیاه
3- جلوگیری از کاهش مواد مؤثرهی دارویی گیاه
طی فرآیند این طرح، میوهی کارلا در مزارع استان سیستان و بلوچستان و بهویژه در مزرعهی مرکز آموزش جهادکشاورزی شهیدخیابانیان زاهدان، تولید میشود. سپس وارد کارگاه شده، شستشو، خرد و فریز میشود و به مرور در کارخانه، با ماست کمچرب، مطابق فرمولاسیون ترکیب شده، در لیوانهای 100 گرمی بستهبندی و در اختیار داوطلبین مصرف قرار میگیرد.
همهی منابع مورد کاوش، بر تأثیر این گیاه در کاهش و تنظیم میزان قند خون، تنظیم کلسترول و استفاده از آن برای لاغری، تأکید دارند.
امید میرود با تولید این محصول:
1. کشاورزان ما برای تولید بیشتر این گیاه که عملکرد خوب و اقتصادی خود را در مزارع استان سیستان و بلوچستان، به اثبات رسانده است، تلاش کنند.
2. وزارت محترم جهادکشاورزی، حمایتهای لازم را از کشاورزانی که مبادرت به کاشت این گیاه مینمایند، به صورت شفاف اعلام نماید.
3. کارخانجات لبنیات، با اخذ مجوزهای لازم بهداشتی نسبت به تولید آن در مقیاس تجاری، اقدام نمایند.