با آرامش، منظم، منسجم و با برنامه، به مهار سیلاب بپردازید.
عباس نورزائی
اینکه تا کنون با کمترین خسارت مالی و بدون خسارت جانی، حجمی عظیم از سیلاب را مدیریت کرده اید، یک موفقیت است. در چنین شرایطی نق زدن های فراوانی به خصوص با وجود میلیون ها رسانه در دستان مردم اعم از خودی و غیرخودی، طبیعی است.
بشنوید، اما بهگزینی کنید و بهترین هایشان را بپذیرید و به برنامه های اقدام و عمل خود بهبود بخشیده با تأنی و صبر، اما با توکل بر خدای لایزال به مهار سیلاب بپردازید.
شرایط، فوق بحرانی است. در این شرایط، ذره ای از تجارب اندوخته را به عنوان یک سیستانی به مدیران محترم بحران، گوشزد می کنم:
- مردم را دعوت به آرامش، همکاری و خویشتنداری کنید، همه ی رسانه ها را بکار بگیرید، جای روابط عمومی ستاد بحران را که صدای واحدی از آن به گوش برسد، خالی می بینم.
- دادستان سیستان، اخطارهای حالت فاجعه را تنظیم و با قدرت خطاب به کسانی که در انجام وظایف شان، اهمال می کنند، افرادی که سرقت می کنند، کسانی که به نحوی عامداً دست به تخریب بندها و ابنیه ها می زنند، اعلان نماید و قاضی مشخصی را بدین منظور بگمارند.
- بسیج مستضعفین، در قالب دسته هایی مردمی که می توانند با امکاناتی چون تراکتور، قایق، کمپرسی، خودروهای وانت، بیل مکانیکی، لودر، بلدوزر و از این قبیل به کمک بیایند، سازماندهی کند و در نقاط مختلف رودخانه ها، کانال ها و انهار، برای واکنش سریع، بگمارند.
- تعدادی هلیکوپتر در فرودگاه برای واکنش سریع، حاضر باشند تا به فوریت با بسته شدن جاده ها، خدمات ویژه ارائه کند.
- نیروی دریایی، قایق های بادی زیادی را به منطقه اعزام کند تا در صورت آبگرفتگی و برای بستن پارگی ها، اقدامات مهندسی به سهولت انجام شود.
- با فراخوانی که داده می شود تعدادی غواص از صیادان محلی و یا نیروهای نظامی در دسترس باشند.
- هلال احمر، آمادگی لازم برای امداد و نجات و اسکان سیلزدگان داشته باشد.
- خوردها، سیفون موتورخانه های پمپاژ آب، سیفون انهار منشعبه از رودخانه ها و کانال ها، ترن اوت ها، ابنیه های تعبیه شده زیر دایک اطراف دریاچه به طور مرتب وارسی و نقاط حادثه خیز، شناسایی، ترمیم، تعمیر و پایش مداوم شود.
- نقاطی از گوره ها و برم کانال ها و انهار که محل تردد احشام و گله ها بوده است، هموار شود و ترمیم شود.
- به سوراخ هایی که توسط حیوانات جونده و سایر حیوانات در برم کانال ها و انتشار و گوره ها شده، توجه شود.
- زمان مانور دورمیزی مدیران بحران گذشته، به طور کلی در محل حوادث و محل های حادثه خیز و تصمیم ساز حضور فیزیکی داشته باشند.
- بندبافان روستایی را شناسایی و برای آنها سازمان مشخصی ایجاد و همواره در دسترس داشته باشند. در مواقع پارگی، اصول کار بندبافی رعایت شود و سپس کیسه های پر شده از خاک را پشت بند بافته شده گذاشته و با ماشین آلات مهندسی، لایه های بعدی را با خاک و یا سایر مصالح تقویت کنید.
- به جز مردمی که در محل حادثه، کمک سازماندهی شده می کنند، هیچ احدی را نیروی انتظامی نگذارد حضور داشتند باشد.
- تردد و ترافیک را با توجه به مسدود شدن بعضی محورها، مدیریت کنید و به موقع از طریق رسانه ها، اطلاع رسانی کنید.
- رادیو زابل و شبکه هامون، برنامه های ویژه و زنده برای این مهم داشته باشد.