فراز هامون

وبلاگ تخصصی مهندس عباس نورزائی - مسایل کشاورزی، توسعه روستایی،اقتصادی و اجتماعی، ایده های جدید و تحول آفرین

وبلاگ تخصصی مهندس عباس نورزائی - مسایل کشاورزی، توسعه روستایی،اقتصادی و اجتماعی، ایده های جدید و تحول آفرین

فراز هامون

* کارشناس ارشد مدیریت توسعه ی روستایی
* دارای گواهینامه TCDC از آکادمی جنگلداری یوننان کشور چین
* قائم مقام سازمان جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان
* معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی سازمان جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان
* رئیس مرکز آموزش عالی جهادسازندگی سیستان و بلوچستان
* رئیس گروه پژوهشی برنامه ریزی، اقتصادکشاورزی و توسعه روستایی
* مدیر جهادسازندگی منطقه ی سیستان و نیکشهر و قصرقند
* رئیس مرکز هماهنگی شوراهای اسلامی روستایی سیستان
* نماینده ی مجری طرح مجتمع کشتارگاهی صنعتی زابل
* دبیر اتاق فکر جهادکشاورزی سیستان و بلوچستان
* عضو انجمن توسعه ی روستایی ایران
* رتبه ی یک مشاوره در گروه توسعه ی روستایی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی
* مؤلف سه عنوان کتاب منتشر شده، دو عنوان کتاب در دست تألیف و ده ها مقاله ی علمی

آخرین مطالب
محبوب ترین مطالب
پیوندهای روزانه
پیوندها

عباس نورزائی

 روز گذشته، درست در زمان حادثه‌ی تصادف‌های زنجیره‌ای در مسیر زابل زاهدان، حدفاصل تاسوکی تا پل شیله و حتی اندکی بعد از آن که شعاع دید تنها دو متر برای رانندگان خودرو بود، از این مسیر عبور کردم. سرنشینان خودروهای حادثه‌دیده، مأمورین خدوم راهور،  نیروی انتظامی و اورژانس، فرصت پیاده شدن از خودرو و نفس‌کشیدن نمی‌یافتند. حادثه‌دیدگان از یک سو با خودروهای مچاله شده‌ی خود روبرو بودند و از سوی دیگر در بیرون از خودور، در غبار شدیدی که در دَم، ریه‌ها را پر می‌کرد و شن‌هایی که با مُشتِ باد به شدت به صورت انسان پاشیده می‌شد، روبرو بودند و صحنه‌ای انفجارگونه در تولید غبار به ذهن متبادر می‌شد.

طبیعت دریاچه‌ی هامون در سیستان، طوری رقم خورده است که با ورود آب از دو محور عمده یعنی هیرمند و فراه‌رود به این دریاچه‌ی مشهور، ابتدا هامون پوزک، پر آب می‌شود و به ترتیب هامون‌های سابوری و سِنگُل آبگیری شده، آب در سِنگُل، ارتفاع می‌گیرد و سرریز آن وارد رودخانه‌ای به نام شِیلَه شده و مجدداً از کشور، خارج و به دریاچه‌ی اغلب ‌خشکِ «گودیِ زِرِه» در افغانستان ‌می‌شود.

در ابتدای شکل‌گیری رودخانه‌ی شیله در بستر هامون، سرپنجه‌های این رودخانه، به دلیل بافت خاک بسیار نرم آبرفتی،، حرکت ماشین‌های قاچاق‌بر، دست‌کاری‌های مکانیکی، و بیشتر جریان آب  و سرازیر شدن از یک ارتفاع به عمق رودخانه، آب‌کندهایی طی ده‌ها سال ایجاد شده است که منشأ برداشت خاک و به اصطلاح «فرسایش خندقی» می‌باشد.

این قطعه از دریاچه‌ی هامون، یعنی همان آب‌کَندها، در غباب آب تبدیل به بادکَندهایی می‌شود که خاک نرم بستر را به صورت انبوهی برداشت نموده و به دلیل فاصله‌ی اندک، جاده‌ی زابل  زاهدان، را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد.

تشکیل جلسه‌ی ستاد مدیریت بحران در فرمانداری هامون یا استانداری، ضمن پرداختن به معلول، بازگشایی جاده و اقدامات امدادی که ضروری است، باید از علاج علت این پدیده‌ی مستمر نیز غافل نماند. اقدامات پیش‌بینی شده در مطالعات سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور که به دلیل عدم تأمین اعتبار طی سال‌های اخیر به آرشیو سپرده شده است، بازخوانی و اقدامات ریشه‌ای برای حل این معضل صورت دهد.

۹۷/۰۳/۱۶ موافقین ۰ مخالفین ۰
عباس نورزایی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی